Loading...
Enel Headquarters Project Cover
Ph.: © ACPV ARCHITECTS

Enel Headquarters

Rome | Italy
Business Area
Exteriors
Brand
Permasteelisa
StatusOngoing
ARCHITECTACPV ARCHITECTS Antonio Citterio Patricia Viel
Ph.: © ACPV ARCHITECTS
The Concept

The renovation of Enel’s headquarters, which covers a total surface area of around 80,000 sqm (861,100 sq ft), has been designed to increase personal wellbeing through the provision of modern, comfortable workspaces conceived around the concept of a more agile organization. The bespoke curtain wall engineered and produced by the dedicated team of Permasteelisa Italy for the re-cladding of the original building provides high-level of performances and offers a view through the sequence of architecture and surrounding greenery. The lighting and air conditioning systems will ensure the utmost comfort while the distribution of the rooms will alternate working environments with green indoor and outdoor spaces and areas devoted to mental and physical wellbeing. The building will also feature additional employee wellness facilities, with the existing crèche, canteen and auditorium, all complemented by a new gym. The building's sustainability and comfort will be assessed by external international bodies, with the aim of achieving the LEED and WELL certifications at Gold level.

In order to optimize the layout and design of Enel's historic Rome headquarters, the project by ACPV ARCHITECTS aims to develop a “building-city”, where the towers of the central structure are balanced against the new transparent walls of the cladding. The glass of the new façade offers a view through the sequence of architecture and surrounding greenery.
The new offices will be developed around the innovative principles of bioclimatic, sustainable and biophilic design. The project was designed using a digital model (BIM) which collects and displays information and 3D graphics throughout the project's life cycle, enabling the more efficient and sustainable management of both the construction works and the subsequent operation of the building.

0100
The Project
Scope of Work

Design & engineering, manufacture and installation of 31,000 sqm (333,700 sq ft) of façades for a total of about 40 different types. 23,000 sqm (247,600) of unitized curtain wall with vertical glass brise soleil profiles in the area facing viale Regina Margherita; 8,000 sqm (86,100 sq ft) of stick system façade, including the 900 sqm (9,700 sq ft) skylight photovoltaic façade on top of the atrium, doors and sliding doors systems.

Technical Details

ARCHITECT: ACPV ARCHITECTS Antonio Citterio Patricia Viel

CONTRACTOR: Colombo Costruzioni S.p.A.

CLIENT: Enel Spa

More Information

Get in contact with us to know more about the project

Related Projects
0146